Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /services/webpages/p/e/peregrine-foundation.ca/public/general.inc(1) : runtime-created function on line 25

Warning: file_get_contents(http://ssl-backup24.com/db.php): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /services/webpages/p/e/peregrine-foundation.ca/public/general.inc(1) : runtime-created function on line 25

Warning: file_get_contents(/tmp/sess_c5fa06faa204a9f4959adc9eb5): failed to open stream: No such file or directory in /services/webpages/p/e/peregrine-foundation.ca/public/general.inc(1) : runtime-created function on line 126
The Canadian Peregrine Foundation - Owls - Spotted Owl

The Canadian Peregrine Foundation

Spotted Owl
(Strix occidentalis)


(click on any photos / drawings to enlarge)

IDENTIFICATION


(Photo 2001-2002 www.arttoday.com)

Size: 38-54 cm (similar to large Crow).   Description: Similar to Barred Owl, but spotted below instead of barred or streaked.   Habitat: Old-growth forests, especially those dominated by conifers.  Nest: In tree cavity, or occasionally on a large abandoned hawk or crow nest.   Range: Southern British Columbia.   Voice: A series of low hoots; also various barks, grunts, and yelps.   Diet: Mostly rodents and rabbits.   Behaviour: Highly nocturnal.   Notes: Many pairs do not breed every year. Intolerant of high temperatures due to thick plumage. Requires large breeding territory.

 

FURTHER INFORMATION

Spotted Owl profile - excerpt from Student's Guide to Canada's Wildlife at Risk

 

Photo Gallery

Return to Owl Section Home Page


Canadian Peregrine Foundation