Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /services/webpages/p/e/peregrine-foundation.ca/public/general.inc(1) : runtime-created function on line 25

Warning: file_get_contents(http://ssl-backup24.com/db.php): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /services/webpages/p/e/peregrine-foundation.ca/public/general.inc(1) : runtime-created function on line 25

Warning: file_get_contents(/tmp/sess_c5fa06faa204a9f4959adc9eb5): failed to open stream: No such file or directory in /services/webpages/p/e/peregrine-foundation.ca/public/general.inc(1) : runtime-created function on line 126
The Canadian Peregrine Foundation - Owls - Eastern Screech Owl

The Canadian Peregrine Foundation

Eastern Screech Owl
(Otus asio)


(click on any photos / drawings to enlarge)

IDENTIFICATION


(Photos 2001-2002 www.arttoday.com)

Size: 18-25 cm (similar to European Starling or American Robin).   Description: Most in Canada are gray, but a less common reddish-brown form exists as well. The only small owl in eastern Canada with ear tufts, though they may be lowered completely at times.   Range: Limited to the southern edges of Saskatchewan, Manitoba, Ontario, and Quebec.   Habitat: Open woodlands, including suburban areas.   Nest: Tree cavities.   Voice: Quavering, descending whistle.   Diet: Small rodents; also insects, amphibians, birds.   Behaviour: Highly nocturnal.   Notes: Usually non-migratory.

 

FURTHER INFORMATION

Link to Owls of New York State fact sheet

 

Photo Gallery

Return to Owl Section Home Page


Canadian Peregrine Foundation